RandevuAl

İmplant

Bölgesel İmplant

İmplantlar, kaybedilen ya da doğuştan eksik dişlerin yerine yerleştirilen, titanyumdan yapılmış, vücuda herhangi bir zararlı yan etkisi olmayan yapay diş kökleridir.

Tek veya bir kaç diş eksikliklerinde, komşu sağlam dişlere dokunulmadan eksik dişi tamamlamak mümkün olabildiği gibi çoklu diş eksikliklerinde hareketli protez yerine sabit protezler kullanabilmek dental implantlar sayesinde mümkündür.

Bölgesel diş kayıpları daha önceki yıllarda eksik bölgeye komşu olan sağlıklı dişlerin kesilmesi ile yapılan, köprü diye bilinen sabit protezlerle tedavi edilirken son yıllarda implant tedavisi ilk tercihimiz olmaktadır. Bunun sebebi ise sağlıklı dişlerin kesilmemesi ve implant yerleştirilen bölgelerde çene kemiğinin erimesinin önlenmesidir.

İmplant yapmaya karar vermeden önce hastanın kapsamlı bir anamnezi alınmalıdır. Sistemik rahatsızlıklar, kemik genişliği ve yüksekliği, kemik sertliği, sigara kullanımı, ağız hijyeni implantın başarısını etkileyen faktörler arasındadır. 

Tedavi öncesi yapılan radyolik tetkikler bizlere kemiğin durumu hakkında bilgi verirler. Yetersiz genişlik ve yükseklikteki kemik dokuları için çeşitli tekniklerle (kemik tozu v.s) kemik dokusu kazanımı mümkünse de, bu her hasta için uygun olmayabilir.

Kimlere implant yapılabilir?

Genel sağlık durumu iyi olup 17- 18 yaşını doldurmuş herkese implant yapılabilir.

İmplant yapımını etkileyecek hastalıklar ve alışkanlıklar nelerdir?

Hastada  var olan tansiyon, şeker, kalp ve kemik ile ilgili rahatsızlıklar işlem öncesinde bilinip dikkate alınması gereken durumlardır. Bir çoğunda gerek doktor konsültasyonuyla gerekse uygun diyet ve ilaç kullanımıyla implant tedavisi uygulamak mümkündür. Tabi ki  sigara kullanımı da olumsuz etkenlerden biridir. Sadece genelde kemik erimesini azaltmak amacıyla hastalara verilen Bifosfonat grubu ilaç kullananlarda implant yapılmaz.-

İmplantlar vücuda zararlımıdır?

Dental implantlar titanyumdan üretilmişlerdir .Titanyum sağlıklı bir kemiğe kaynama yapacak kadar vücut ile uyumlu bir maddedir ve sağlığımıza zarar vermezler.

İmplantlarda tedavi süreci nasıldır?

Dental implantlarda implant yerleşimini takiben ortalama 2 aylık bir süre implantın çene kemiği içerisinde kaynamasını beklemek gerekir. O süreçte hastanın kliniğe gidip gelmesine gerek yoktur. Kaynama süresi bittikten sonra implantın üstüne yapılacak protezlerin yapım aşaması başlar ki bu da yaklaşık 20 gün sürecektir.

İmplant operasyonu sonunda Ağrım çok olur mu? yüzümde değişiklik olurmu?

Operasyon sırasında lokal anestezi yapılacağından dolayı hastanın hiç ağrısı olmaz. İşlemden sonra biraz ağrı ve şişlik olabilir. Ama genel olarak implant işlemleri sanılanın aksine az ağrılı işlemlerdir.

Dikiş atmadan implant yapılabilir mi?

Çekilmesi gereken dişin çekilip hemen yerine implant yerleştirilmesi esnasında dikiş atılmasına gerek kalmaz. Ayrıca yeterli miktarda kemik ve yapışık dişeti varlığında da sadece implantın yerleştirileceği alan için yuvarlak küçük bir kesi yapılır ki bu işlemde de dikişe gerek kalmaz. 

ALL ON FOUR İMPLANT SİSTEMİ

Özellikle çene kemiğinin çok fazla eridiği alt ve üst çene total dişsizlik vakalarında üst çenede ön bölgeye 6 adet, alt çenede ön bölgeye 4 adet implant yerleştirilmesiyle aynı gün içerisinde hastaya sabit bir protez yapılabilmektedir. Önceden yapılan geleneksel yöntemlerde hastanın kemiğinin yetersiz olduğu bölgelerde greftleme(kemik tozu ekme) ve komplike cerrahi işlemler uygulanarak kemik elde etmeye çalışılırdı. Bu işlemler hem sürenin çok uzamasına hemde o süreçte hastanın dişsiz kalmasına yol açarlardı. 

Oysa All On Four sisteminde hem komplike cerrahi işlemler uygulanmadan implantlar yerleştiriliyor hem de aynı gün içerisinde hastaya kullanabileceği geçici sabit dişler takılıyor. İki ya da üç ay sonra geçiciler çıkartılıp yerlerine kalıcı sabit dişler takılıyor.

 

Kimlere uygulanabilir? 

Bu tedavi dental implant ameliyatına engel teşkil edecek herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan ve yeterli kemik hacmine sahip, tam dişsiz (hiç dişi olmayan) hastaların hepsine uygulanabilir. İşlem sonrası dental implantların üzerine sabitlenen geçici diş protezi hemen kullanılabilir. Ancak dental implantlar ile kemiğin kaynaşma süreci olan 3 aylık dönemde hastaların tavsiye edilen bir diyet şekliyle beslenmesi gerekir. Bu süreç tamamlandıktan sonra yapılacak daimi protez ile normal beslenme düzenine geri dönülebilir. 

Avantajları nelerdir? 

• Tam dişsiz hastalara aynı gün, tek bir cerrahi işlem ile sabit diş protezi yapabilme imkanı sunar. 

• Sinüs lifting (sinüs yükseltme ameliyatı), kemik ilavesi gibi bir ileri cerrahi işlem uygulanmadığından operasyon daha kolaydır. 

• Dental implant ameliyat süresi oldukça kısadır. 

• Kullanılan dental implant sayısı azaldığı için ve ekstra cerrahi işlem gerektirmediğinden dolayı maliyeti daha da düşüktür. 

• Kişiyse özel planlama, estetik bir görünüm ile gülüş estetiği sağlanır. 

• Temizliği ve bakımı kolaydır. 

• Hareketli diş protezi kullanamayan hastalar için uygundur. 

• Dizaynı damaklı diş protezine (tam diş protezi) göre farklıdır. Hastanın damak kısmını kaplamadığı için kullanımı daha kolaydır. 

• Tedavi seansı sayısı az olduğundan, şehir veya ülke dışında ikamet eden hastalar için uygundur.